Sugen på en rumskompis


På bilden ser ni lilla Sixten som är jespers systers sköldpadda. Har blivit väldigt sugen på att ha ett litet akvarium hemma med en sköldpadda och några få småfiskar. Så fint och roligt att mankan ta ut sköldpaddan och va med den till skilnad från bara fiskar. Men får se hur det blir.. Skulle iaf jättegärna vilja ha det.. Igår höll grabbarna på att tapetsera lite medan jag å sofie pysslade och slog in julklappar. Kommer bild på dem senare. Kan tänka mig att ni där hemma inte alls har nån julkänsla när det spöregnar och är grått men för mig nästan pirrar det i kroppen för att jag är så taggad. Kanske inte till just julafton men alla dagar fram tills dess. Allt julbak och pyssel jag har framför mig. Är glad att vi åkte upp hit till kiruna nu innan jul så jag kunde få snö och kyla för hemma vet man ju aldrig när den kommer..  

Bästa tiden på året


Jag har så himla mycket pyssel och ideer nu som jag bara vill sätta mig ner och pyssla ihop! Längtar så himla mycket tills dagarna då mormor och jag ska ha julpyssel! En heldag med pepparkaksbak och annat gott, och en dag med julpyssel. Älskar allt som är såhär innan jul. Att handla julklappar, baka och pynta överallt, men mest av allt att utsmycka allt, slå in paketen och göra julkort. Bara älskar juletider och nu när jag är i kiruna har jag äntligen fått julkänsla också eftersom det är massa snö här och dem flesta har redan satt upp allt julpynt. 

Filmmaraton


I måndags och tisdags spenderade vi mesta tiden i soffan framför the hunger games, hade lite tidspress då den nya filmen hade sin sista visning på tisdag kväll. Så vi körde ett litet maraton och avslutade med sista filmen på bio. Tyckte det slutade bra faktiskt! 

Från afrika till kiruna

Nu sitter jag på flygplatsen och väntar in flyget. Ganska stor skillnad att jag nyligen var i 35 grader och savann, och nu ska åka till typ -20 grader och snö. Iaf så ska jag upp dit och möta jesper på flygplatsen och ha kul i snön i en vecka ungefär innan vi åker hem igen. Har inget flyg bokat hem så får se när det blir. Känner mig på nått sätt mycket vuxnare än innan. Jag har vart iväg i 3 veckor väldigt långt hemifrån utan vuxna och nu ska jag flyga själv för första gången. Känns ganska overkligt allt med afrika resan, nästan som att allt var en dröm, som att det inte hände på riktigt.. Iaf, just nu mår jag bara såå bra och livet är på topp! 


Miss my lions Africa and Alika





Seriehoppning omg 1


Blev en tidig morgon med sysslor i stsllet klockan 7. Sedan var det tävling vilket gick superbra! Tror faktiskt aldrig det har kännts så bra.. Så extra nöjd med tankte på att jag vart borta i tre veckor och inte ridit. Star tyckte också att det var väldigt kul att få hoppa ordentligt igen. Nu ligger jag i soffan efter en lång o varm dusch.. Tycker det är väldigt kallt ute nu, och ännu kallare blir det då jag imorgon åker till kiruna.. XD

Tbx till det normala

Så nu har det gått nästan en vecka här hemma. Och mer än det blir det faktiskt inte, för på måndag går flyget, denna gång lite närmare än zimbabwe.. Ska åka upp till kiruna och hälsa på och njuta av lite snö. Innan dess väntar seriehoppning på sön och imorrn ska jag nog fixa lite med julklappar och pyssel. Älskar hemmadagar med pyssel, speciellt inför jul när man kan göra så mycket saker själv istället för att köpa och få så mycket uppskattning och samtidigt njuta av att göra allt. Nu sitter jag i soffan framför idol och fixar lite bilder. Enköpings posten var nämligen här idag och intervjuade mig och Andrea om vår resa. Så håll utkik i tidningen;) kul att kunna bidra med lite enköpingsnyheter 😂 
bjuder på en liten spontanbild efter hopplektionen i torsdags med min fina stjärna

Ett minne för livet

Att vara hemma till sin familj, sin säng och all bekvämlighet är väldigt skönt, men längtar redan tillbaka till alla uförutsägbara äventyr på antelope park. Våran resa hem började 07.30 på söndag morgon och framme var vi ca 11.30. Efter 28 timmar är man ganska mör, men att få träffa mamma pappa, hundarna och min älskade pojkvän gjorde bara dagen bäst. Trots att jag mådde dåligt efter resan. 

Det bästa med den här resan har varit att jag mer eller mindre har fått uppleva min dröm, samtidigt som det är djur som vi inte är vana vid. Min dröm är att få leva på en liten gård med lösa djur runt omkring mig. Detta var precis vad vi fick göra i zimbabwe. Vi fick bo med kringgående zebror, hästar, mulor, apor, elefanter och annat som lever ett jättebra liv. Jag önskar att alla djur kunde få leva så. Ett undantag var dock de vuxna lejonen som levde i inhängnader, men det för att antelope park och några till parker i afrika arbetar allt dem kan för att rädda lejonet då det annars inom snar framtid kommer dö ut.

Det har varit en hel del tungt arbete i sol och värme, vilket har varit jobbigt. Men jag tycker det är kul att få göra lite skitgöra ibland, och med all personal som vi jobbade med blev alla dagar roliga! Ni på antelope park har verkligen underbara människor som arbetar som alltid finns till hjälp och ser till att man mår bra. Det var faktiskt något jag blev väldigt glad över då det gjorde att man verkligen kände sig trygg och bekväm att leva där. 

Om du läser min blogg och funderar på att åka till antelope park rekomenderar jag det verkligen! Det var över mina förväntningar och jag har haft roligt varje dag i tre veckor! Har du några frågor är det bara att fråga på! :)
Ännu en gång tack, tack, tack mamma och pappa som gjorde detta möjligt. Jag har fått uppleva en helt annan värld och fått många minnen för livet! 


Tiden gick för fort..

Så nu sitter vi här vår sista kväll på antelope park. Allt har gått så himla fort.. Igår fick vi en föreläsning om projektet här från alerts sida. Som jobbat med själva frisläppningen och research av lejonen. Antalet lejon har minskar så sjukt mycket de senaste åren. Och anledningen till det är vi människor. Vi bygger hels tiden nya byar och liknande samtidigt som antalet människor ökar drastiskt, vilket gör att vi stänger in lejonen i områden och hindrar dem från att ta sig till andra fria lejon för att föröka sig. 

Idag har vi sagt hejdå till alla djur och barn. Vi började med att åka till stan och till hemmet för gatupojkarna. Sen gav vi elefanterna lite frukt för att sedan gå lion walk. Den fick vi dock avbryta och gå tbx då det började regna och då blir lejonen väldigt lekfulla och av säkerhetsskäl får man inte gå dem då. Så efter det gick vi och gjorde samma sak som igår, något vi inte får publicera på nätet så kan bara skriva att det var så sjuukt coolt och mysigt! 



Afrikas värme + jobb = inte sant

Onsdag var en jobbig dag.. Vi kämpade hårt mitt på dan med att städa inhängnader, vilket är jobbigare än vad man tror. Här finns inte dem kanske mest lämpliga redskapen utan man använder det man har. Det blir därför jobbigt att skyffla upp alla matrester lejonen lämnar efter sig och avföring med en tung spade. Hade vart så mycket lättare med en torv grep vi har hemma i stallet.. Sen läggs det inte upp i en skottkärra elr liknande utan ganska smala avlånga påsar som vi drar runt på. Men men.. Även allas vatten hållare är väldigt jobbiga då dem är gjorda av typ sten, vilket gör att allt det gröna som bildas i vattnet verkligen sätter sig fast på sidor och botten så man måste skrubba riktigt ordentligt. Att göra detta när det är 35 grader i skuggan är jobbigt! Så på eftermiddan hade vi vatten som uppgift då alla lejonen ska få påfyllning. Här är det inte så lätt att man lägger slangen i byttan och vrider på kranen, utan stora dunkar fylls med vatten och sen måste dem bäras till inhängnaden elr köras i en liten skottkärra. Också det väldigt tungt.. Men det är kul att hjälpa till och det bästa är att se resultaten när vi är klara! :) så vi avslutade dagen med en lion walk. Jag var verkligen JÄTTE trött då.. Mina ben ville inte ta ett ända steg till.. Så längtade tills vi skulle gå och lägga oss, men oturligt nog har jag inte sovit alls bra inatt.. Så idag när jag vaknade hade jag absolut ingen energi alls och kände min konstig i hela kroppen. Så har faktiskt vilat på förmiddagen, tagit lite tabletter och sovit en timme så jag kan va med på eftermiddan. Då står leksaker och lion walk på schemat! 



En vanlig dag

Min tisdag här på antelope park var en ganska typical day för oss. Vi började 06.25 med lion walk som vanligt. 08.15 är det frukost. 09.25 åkte vi ut i bushen för att elda, något vi fått göra ofta då det är en av det viktigaste sakerna just nu. Jag hade flip flop igår för jag tänkte att om personalen kan ha det kan väl jag också ha det.. Men aldrig mer! Fick nog 50 taggar genom sulorna och stacks hela tiden.. Dessutom glömde jag mina handskar så mina händer är lite förstörda.. Men är huvudet dumt får kroppen lida antar jag XD efter fire break var det lunch vid 13.00. 14.00 åkte jag och andrea med fyra handlers ut för att fylla på vatten och städa inhängnader. Vi känner oss lite bättre nu när vi kan åka och göra saker "själva" och inte är en så stor grupp nybörjare. Sen 16.00 är sista passet som var lion walk. Både på morgonen och eftermiddan tog lejonen en simtur och som tur va hade jag med kameran på em :) sen på kvällen är det vol möte 18.15 och middag 19.00. Ganska snart efter det.brukar vi lägga oss då man blir trött av att jobba i denna värme hela dagarna!


Everything is just awesome here..

Idag hade vi en lite speciell lion walk. I slutet gick lejonen ner till vattnet och lekte runt som två små barn. Så himla söta men dem var helt mörkgråa när dem kom upp ur vattnet. Resten av dagen har vi gjort game counting och leksaker till lejonen. Efter har vart här i två veckor har man lärt känna alla människor som jobbar här ganska bra, och alla är verkligen underbara. Alla ser alltid till att man är okej och dem är roliga att umgås med under aktiviteterna. Här är en bild på buslejonen :)



Afrikanska maten

En sak jag undrade innan jag kom hit var hur maten skulle vara. Jag förväntade mig ingenting men tänkte såklart tanken om det skulle vara hemskt och att man skulle må dåligt av den och så.. Jag hade ingen aning då jag aldrig vart här, men som tur va är maten enligt mig faktiskt riktigt bra! Den afrikanska maten skiljer sig inte mycket från hemma bara att det inte är lika "fina" köttbitar och så. Till en början åt jag den vanliga kosten, alltså med kött/kyckling vilket var bra men lite för mycken ben och så för min smak. Gillar inte riktigt att gnaga av kött så, men det var absolut gott! Efter vi hade meat prep så har jag dock ätit vegitarisk mat, något som jag alltid förut har tyck sätt mindre gott ut. Jag har inte tyckt om exempelvis bönor och så men maten här är faktiskt jättegod! Jag har ätit vegetariskt i typ en vecka nu och jag tycker det är jättegott! När jag kommer hem tror jag jag kommer kunna äta typ köttfärs och så i lite mindre mängder, men har ingen aptit alls för köttgrytor och köttbitar i nuläget. Jag kommer helt klart vilja laga vegetariska rätter när jag kommer hem! Nyttigt och över mina förväntningar! Så här är två exempel på maträtter vi fått. Nån friterad kyckling variant och grönsakssoppa :) btw, längtar till att få göra soppa och inviga mina soppskålar hemma! 


Happy birthday Alika, Africa, Arusha & Amani

När man går upp klockan 6 på morgonen för att frivilligt göra leksaker av elefantbajs till lejonen på sin lediga dag, då vet man att det man gör betyder mycket för en. Bara älskar detta ställe och detta liv människorna lever här, men mest av allt alla djuren såklart! Kommer sakna dem så himla mkt om en vecka när det är dags att åka hem igen.. Tiden har gått så himla fort..
 



These elephants

Denna dag har varit helt underbar, en av dem bästa helt klart! Vi började dagen med lion walk med 2a's. Sen åkte vi in till stan där jag handlade lite smått och gott men framförallt frukt. Inte till mig själv då utan till de fyra elefanterna i parken. På vägen hem från stan stannade vi på ett barnhem med föräldrarlösa pojkar upp till 19 år. Där köpte jag bl.a. armband och vi lärde dem spela brännboll vilket var kul men väldigt varmt och svårt att springa i flipp flopp. Sen till höjdpunkten av dan. Efter ha haft två timmar ledigt vid polen gick jag och andrea för att hjälpa till att gå hem elefanterna. Till dem hade jag då skurit upp all den frukt jag köpte vilket blev nästan en hel ica kasse typ.. Annanas, äpple, mango, banan och apelsin blandat var en riktig höjdare för elefanterna. Dem nästan sprang efter mig och jag hade tre snablar som var på mig hela tiden. Lite läskigt när dem kommer från alla håll då några av dem faktiskt inte alltid är så snälla. Men det gick bra då dem endast koncentrerade sig på att få mer frukt XD. Jag bara älskar när dem visar fram snabeln och vill att jag ska lägga i frukt elr när dem puttar lite på en. Djurnäsor av alla slag tycker jag är väldigt mysiga på nått sätt XD att få tre blöta elefant snablar runt sig var bara sååå härligt! Så härligt att jag troligtvis kommer göra samma sak nästa lördag! Jag kan tyvärt inte visa några bilder från stan och barnhemmet då man inte får fota där. Men här är iaf några pollbilder och elefant/fruktsallads bilder ;)


Hard work

Idag har vi jobbat som bara den! Börja och avsluta dagen med lion walks. Men på dag har vi burit stora stenar för att åka och fylla igen hål som lejonen hade grävt. Blev tre fulla bilar med stenar och även ett last med sand. Sen efter det fick vi såga och ha oss(lärde mig faktiskt att använda yxa) för att kunna lasta på träd på en lastbil. Det va inte vilka träd som helst utan träd med stora taggar som är hemska. Dem är överallt ute på savannen. Tack vare detta slit har vi nu flera plåster på ben och armar, för att inte lejonen skulle äta upp oss på promenaden. Dock blev det inte lejonen i eftermiddag utan jag valde att promenera hem elefanterna istället för det va ett tag sen. Älskar när man får ge dem mat i snabeln! Iaf quote of the day blev "sätt plåster på såren och gå ut med lejonen" 


Game counting

Så idag har det vart en ganska lugn dag. Vädret har vart bättre men det blåser fortfarande en hel del.. Vi började och avslutade dagen med lion walks. Imorse gick vi en väldigt lång promenad och nu på eftermiddan blev den rekord kort då lejonen precis fått mat och var väldigt mätta och trötta. Där i mellan har vi städat de vuxna lejonens inhängnader och varit ute på savannen för att räkna alla djur. För att man ska få ett nummer på alla djurarter görs detta regelbundet och speciellt nu innan regnperioden då många arter förökar sig. Vi kollade mycket på hur många unga djur det var, hur många honor/hanar, gravida och försökte såklart räkna alla vi såg så noga som möjligt. Vi kom faktiskt väldigt nära djuren fast vi åkte i bil. Här är lite bilder från dagen :)






Afrikas väder var annorlunda än jag trodde

Känns som jag är hemma och inte i Afrika. Både igår och idag har det vart jättekallt här. Jag har haft långa byxor, två tjocktröjor, regnjacka, mössa och vantar. Tänkte inte ta med mössa och vantar men jag är väldigt glad att jag gjorde det! Det är igentligen inte allt för kallt i luften men det blåser väldigt mycket som gör det kallare. Igår stog vi ganska mycket stilla också. Vi gick på bush walk där vi pratade om överlevnad i bushen. Allt ifrån hur myror bär sig åt till hur större djur kommunicerar genom sin avföring. Som vi även ska göra idag åkte vi ut för att elda upp områden ute i bushen. Det gör vi för att det ska kunna växa upp nytt grönt gräs nu när regnperioden är påväg. Vi gick även lion walk igår eftermiddag och imorse med AA's.



Dessa underbara barn förtjänar en säker skola

Jag och två andra tjejer besökte här om dagen en skola med underbara barn i årskurserna 3-6. Dessa barn studerar dock i en byggnad som är nära att rasa.. Barnen bor upp till en mil från skolan, en lång väg som de allra flesta måste gå utan skor, varje dag. Skolan har inte råd med en lärare till varje årskurs, barnen har en tom "skolgård" utan någonting att leka med och vissa lektioner sitter barnen på stengolv utan stolar eller bänkar. Skolan satsar alla pengar dem kan få för att bygga en ny säker byggnad, men har en lång väg att gå. På bilden ser ni deras situation. Det visar barnen, deras skola och två av deras klassrum. Vi vill starta en insamling för att hjälpa dem kunna nå sitt mål att vistas i en säker skola. 
Vill du hjälpa oss att ge dessa glada och godhjärtade barn en trygg tillvaro och en ljusare framtid kan du swisha till 0734054751. Varje krona gör stor skillnad och varje krona kommer gå direkt till dessa barn! Våra barn är ju faktiskt vår framtid så låt oss tillsammans göra skillnad!

Love this place

Igår hade vi en hel ledig dag med chill runt polen. På eftermiddagen gick vi ut i bushen till polocross fältet där det var en fotbollsmatch. Haha direkt när vi kom och satte oss på sidan kom massa folk från bortalaget och ville ta kort med oss XD fattar dock inte hur dem kunde spela en riktig match utan några linjer, hemmagjorda mål och typ hälften av lagen spelade barfota medans andra hade dobbar.. Bara att gå i det hårda gräs som är här med taggiga kvistar och annat gör ont.. Iaf, vi kollade en stund innan vi gick på en lion walk innan middag. 

Idag har vi gått på lion walk på morgonen. Är faktiskt riktigt skönt att gå ca 3km nästan varje morgon, speciellt med två lejon runt omkring! Efter det har vi skrubbat det vuxna lejonens "vatten skålar" och plockat skit och matrester. Dem lejonen vi går med är alltså fortfarande små och går på promenader för att få jaga och lära sig agera i det fria, medan de vuxna lejonen är i sina inhängnader, varav det finns gravida lejon. För och efter bild på rengöringen av vattnet..


Så sen hade vi orm tid och fick mycket information och fick hålla flera av ormarna. Det kändes inte så säkert när afrikas farligaste orm fanns i en bur, som dessutom fångades här i närheten av var vi bor, nämligen en svart mamba:

Som tur va höll vi inte i den. Vi fick hålla två små som var ofarliga och en pyton som kan vara väldigt farlig. Såklart skulle vi hålla i den farliga, men har tyvärr bara foto av det på min kamera så visar det när jag kommer hem igen!

Sista passet var vi ute för att studera de nästan helt fria lejonen som har föds upp här på projektet och såsmåning om ska släppas ut helt. Just nu är dem i en inhängnad som är typ 4x4 km. Vi körde då in med en bil där vi satt i en gallerbur på flaket och dokumenterade i princip varje rörelse lejonen gjorde. Det var lite långdraget då lejonen för det mesta låg stilla och vilade. Vi gjorde detta för att bland annat se hur lejonen är med varandra och vad dem reagerar på och visar intresse för i naturen.